x
Thesportsnewz
Uncategorized

Nieuwe mijlpaal voor Lewis Hamilton in Sotsji, Max Verstappen verrast met tweede plek

Nieuwe mijlpaal voor Lewis Hamilton in Sotsji, Max Verstappen verrast met tweede plek
  • PublishedNovember 25, 2021

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Formule 1 Lewis Hamilton boekte in Rusland zijn honderdste zege in de Formule 1, zijn concurrent Max Verstappen hield de schade beperkt.

26 september 2021

Leestijd 2 minuten

Lewis Hamilton in Sotsji op weg naar een historische overwinning in de Formule 1: zijn honderdste.

Foto Anton Vaganov / Reuters

Lando Norris, de jonge Britse coureur van McLaren, kon de finish bijna ruiken toen de lucht boven Sotsji betrok en de lang verwachte regenbui losbarstte. Hij leek op het circuit van de Russische badplaats op weg naar zijn eerste grandprixzege en voelde er, met Lewis Hamilton kort achter hem, niets voor zijn banden te wisselen. De gok kwam de 21-jarige Norris duur te staan. Terwijl de andere coureurs, inclusief Hamilton en Max Verstappen, wisselden naar regenbanden verloor Norris zijn grip op het asfalt en zag al glibberend zijn gedroomde succes uit zicht verdwijnen. Hij werd uiteindelijk zevende. Wat restte, na die chaotische laatste ronden op het Sochi Autodrom, was een uitslag zoals de Formule 1 bijna wekelijks te zien geeft: Hamilton won de Grand Prix van Rusland – zijn honderdste zege in de koningsklasse van de autosport – en Verstappen werd tweede na een indrukwekkende inhaalrace. Zijn attente late pitstop bij de eerste regendruppels, voor de wissel naar intermediates – leverde hem een hoeveelheid punten op waarop eigenlijk niemand bij het team van Red Bull Racing meer had gerekend. De Nederlander beperkte met die prestatie de schade tot een minimum. Verstappen was in Sotsji als twintigste en laatste van het veld van start gegaan omdat hij al zijn vierde motor van het huidige seizoen had laten inbouwen, waar drie wissels het maximum zijn. Bovendien had hij nog een straf openstaan wegens zijn aandeel in de spectaculaire crash met Hamilton in de vorige race, in Monza. Daarmee eindigde de race voor beide kemphanen. In de strijd om de wereldtitel nam zevenvoudig kampioen Hamilton aan de boorden van de Zwarte Zee de leiding weer over van Verstappen. De voorsprong van Hamilton (246,5 punten) op Verstappen (244,5) is slechts twee punten. Met de Grand Prix van Turkije als eerstvolgende afspraak (op 10 oktober in Istanbul) is de spanning in de strijd om het wereldkampioenschap voorlopig gegarandeerd. Verstappen was na afloop opgelucht over het resultaat. „Dit resultaat had ik absoluut niet verwacht toen ik vanmorgen opstond”, sprak hij kort na de race. „Met een straf hebben we uiteindelijk maar één positie toe moeten geven. Dat is niet slecht.”

Lewis Hamilton op weg naar zijn honderdste overwinning.
Foto Alexander Nemenov/AFP

Hij vond het een moeilijke race, waarbij hij zijn inhaalacties halverwege zag stokken. „Ik zat een paar keer vast en moest van achteren uit de problemen blijven. Maar de regen heeft ons geholpen om het laatste sprongetje te maken. En als team hebben we precies op het juiste moment gepit. Ga je een rondje eerder dan rijd je die inters verrot.”Honderd zegesHamilton was al recordhouder met zeven wereldtitels – samen met Michael Schumacher – en niemand kan tippen aan de 101 polepositions die hij al veroverde, maar met honderd grandprixzeges bereikte hij een nieuwe mijlpaal in de Formule 1. „Soms valt het toch jouw kant op”, zei Hamilton na afloopt. „Mijn team deed geweldig werk door mij in de slotfase toch naar binnen te halen voor regenbanden. Als het niet was gaan regenen, dan had Lando Norris gewonnen. Hij was ongelooflijk snel.”Op de ranglijst van meeste grandprixzeges staat Michael Schumacher op de tweede plaats met 91 overwinningen, gevolgd door Sebastian Vettel met 53 zeges en Alain Prost met 51. De legendarische Braziliaan Ayrton Senna boekte 41 GP-overwinningen. Max Verstappen staat inmiddels op 17 overwinningen.

Een versie van
dit artikel
verscheen ook in

NRC Handelsblad
van 27 september 2021

Een versie van
dit artikel
verscheen ook in

NRC in de ochtend
van 27 september 2021


Lees verder…….

Written By
Henry