x
Thesportsnewz
Uncategorized

Nederland is voorlopig nog niet af van Olav Mol

Nederland is voorlopig nog niet af van Olav Mol
  • PublishedDecember 8, 2021

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Iedereen leest Op deze plek schrijft NRC over de populairste boeken van dit moment. Deze week alles wat je over de Formule 1 wil weten in een eenvoudig en beproefd recept.

Ward op den Brouw

8 december 2021 om 12:09

Leestijd 2 minuten

In de tijd dat Jos Verstappen nog in de Formule 1 reed (1994-2003), maakte Anjès Verhey de jaarboeken over de koningsklasse van de autosport – elk jaar twee uitgaven: een vooruitblik en een nabeschouwing. Vol met statistieken, interviews, portretten van teams, circuits en coureurs. Veelzeggend citaat van Verhey uit de editie Formule 1 – Start ’97, het jaar waarin de toen 25-jarige Jos vader werd: ‘Jos is een coureur die zonder vrees de strijd aangaat. Soms misschien wat onstuimig, maar die karaktertrek heeft hem van de andere kant ook zover gebracht. (…) Jos wil echter altijd winnen en heeft een killersmentaliteit.’ Eén WK-punt had Jos destijds, 24 jaar later heeft zoon Max er alleen al dit seizoen 369,5 bij elkaar gereden in z’n Red Bull. Autosporthistorisch gezien was 1997 niet alleen een hoogtepunt vanwege de geboorte van Max Emilian Verstappen: in mei dat jaar won Arie Luyendijk voor de tweede keer een van ’s werelds grootste autoraces: de 500 Mijl van Indianapolis.
Iedereen leest

Olav Mol en Erik Houben: Zo werkt Formule 1 – de 2022 editie. Uitgeverij Volt. 24,99 euro
Olav Mol is een van de mensen die er al die jaren bij zijn geweest. Al sinds 1991 doet hij het tv-commentaar bij de races. Komende zondag bij de ontknoping van het duel Verstappen-Hamilton in Abu Dhabi voor het laatst. Bij voorkeur met de wereldtitel van Verstappen sluit hij in het Midden-Oosten een periode af van drie decennia waarin hij door de Nederlandse huiskamers denderde – met feiten, uitleg, interviews, oneliners en uitdrukkingen als ‘excusez’ en ‘oh man!’ (op z’n Engels). Mol is voor veel mensen onderdeel geworden van het meubilair, en het is bij trouwe volgers hard aangekomen dat er bij Viaplay, dat de F1-uitzendrechten overneemt van Ziggo, geen plek meer voor hem (en pitreporter Jack Plooij) is. Tijd voor vers bloed en een nieuw geluid.
Als Omroep Max hem niet aantrekt, heeft Mol vooral toekomst op papier

Maar Nederland is voorlopig nog niet af van Olav Mol. Hij deelt zijn kennis van de sport namelijk niet alleen verbaal, zoals dit seizoen vanuit container-units op circuits overal ter wereld, waar hij – zo liet hij het AD onlangs optekenen – alles tot zijn beschikking heeft behalve uitzicht. Zijn schrijvende leven nam een aanvang in het jaar waarin Max Verstappen als achttienjarige de jongste winnaar van een Formule 1-race werd, bij Barcelona in 2016. Een jaar later verscheen van de hand van Mol (samen met Erik Houben en Mike Mulder) de eerste editie van Zo werkt de Formule 1 en nu ligt er een geactualiseerd exemplaar (bijgewerkt tot de GP van Italië op 12 september 2021), met Houben als co-auteur. Een eenvoudig en beproefd recept, ‘met alles wat je over de Formule 1 wil weten’, voor een publiek dat alleen maar groter wordt.Mol wordt in januari, zijn eerste maand als oud-F1-commentator, zestig jaar, en daarmee kwalificeert hij zichzelf voor een zender waar hij als geen ander zou passen met een eigen Formule 1-rubriek: Omroep Max. Voor zijn rijk geïllustreerde uitlegboeken over de sport is er in elk geval nog een publiek zolang Max Verstappen achter het stuur zit, en met de avonturen van zijn stripheld Snelle Sam (sinds 2020) kan hij de jonkies op de boekenmarkt blijven bedienen.


Lees verder…….

Written By
Henry