x
Thesportsnewz
Uncategorized

LIVE Giro: biljartvlak parcours met kans op waaiers

LIVE Giro: biljartvlak parcours met kans op waaiers
  • PublishedMay 18, 2022

Etappe 11: Santarcangelo di Romagna – Reggio Emilia ParmigianoWanneer: woensdag 18 mei, start om 12u20Afstand: 203 kilometer, aankomst omstreeks 17u15Type: sprintersetappeLastigheid: *Een langere, maar biljartvlakke etappe door het laagland van Emilia-Romagna, over rechte en veelal brede wegen richting massasprint. Er bestaat echter kans op waaiers. De klassementsmannen moeten dus bij de pinken zijn. Mathieu van der Poel heeft besloten het rustig aan te doen na de pittige rit van dinsdag. „Ik ga lekker achterin zitten.”Biniam Girmay won de etappe van dinsdag, maar liep vervolgens een oogblessure op door de kurk van een champagnefles. Het is de vraag of de sterke sprinter woensdag van de partij is en wederom kan meedoen om de ritzege.Ⓒ AFPEtappe 12: Parma – GenovaWanneer: donderdag 19 mei, start om 11u50Afstand: 204 kilometer, aankomst omstreeks 17u10Type: overgangsetappeLastigheid: ***Vandaag wordt voor velen een emotionele dag, want voor het eerst sinds het overlijden van Wouter Weylandt keert de Giro terug naar de Passo del Bocco. In de derde etappe van de Giro 2011 bleef in de afzink van die klim een pedaal van de toen 26-jarige Belgische spurter achter een muurtje steken, waarna hij zwaar ten val kwam en overleed. Vanaf de start in Parma gaat het lichtjes oplopend richting die klim van derde categorie halverwege koers, met nadien die lange en technische afdaling die Weylandt fataal werd.Los van alle emoties is deze etappe op papier een uitdagende etappe door de Apennijnen. met na de Passo del Bocco nog twee hellingen van derde categorie: de Colletta di Boasi en de Valico di Trensasco. In Genua steken de renners de nieuwe San Giorgio-brug over, op weg naar de finale in het stadscentrum.Etappe 13: Sanremo – CuneoWanneer: vrijdag 20 mei, start om 13u20Afstand: 150 kilometer, aankomst omstreeks 17u15Type: sprintersetappeLastigheid: **Na één enkele klim, de Colle di Nava (cat. 3) in het eerste deel van de route, volgt een lange rit door de Cuneo-vlakte. Op weg naar die Colle di Nava gaat de route door talrijke goed verlichte tunnels. De laatste kilometers van deze etappe worden gereden op brede, rechte en goed verharde stadswegen, met wel enkele rotondes. Bij de ingang van de oude stad van Cuneo rijden de renners 800 meter lang op geplaveide wegen, voordat ze de laatste kilometer afleggen richting finish aan gemiddeld 2,5%.Etappe 14: Santena – TorinoWanneer: zaterdag 21 mei, start om 13uAfstand: 147 kilometer, aankomst omstreeks 17u15Type: overgangsetappeLastigheid: ****Een korte maar intense etappe, die de renners weinig tijd laat om op adem te komen. Het totale hoogteverschil van 3.000 meter is, vergeleken met de lengte van de etappe, een Alpenetappe waardig.De openingskilometers van Santena tot aan de voet van de eerste klim zijn het enige vlakke stuk van de dag. De route gaat van Rivodora naar Superga en omvat twee plaatselijke ronden van 36,4 kilometer met beklimmingen naar Superga (cat.2 ) en de Colle della Maddalena (cat. 2). De eerste is vijf kilometer lang, met gemiddeld rond de 10% en een maximum van 14%. De laatste is veel korter maar slingert zich via een smalle weg door het bos, met zware stukken tot 20%. Een technische afdaling leidt dan in een rotvaart helemaal naar de finish.Etappe 15: Rivarolo Canavese – CogneWanneer: zondag 22 mei, start om 12u15Afstand: 177 kilometer, aankomst omstreeks 17u15Type: bergetappeLastigheid: ****De tweede week wordt afgesloten met de derde bergetappe in de Piëmontese Alpen door de Valle d’Aosta. Aanvankelijk loopt de route door de Canavese en de Dora Baltea-vallei, helemaal tot aan Aosta. Vervolgens krijgt de renners drie lange opeenvolgende beklimmingen voorgeschoteld naar Pila (cat. 1), Verrogne (cat. 1) en Cogne (cat. 2). Deze beklimmingen van elk meer dan tien kilometer gaan over brede en goed geasfalteerde wegen, met een aantal haarspeldbochten ertussen. De twee eerste beklimmingen worden gevolgd door een snel lopende afdaling, met dezelfde kenmerken.Op ruim 22 km wordt de scherpe slotklim aangevat met een lang stuk vals plat. De klim is een loper van gemiddeld 4,3% gemiddeld en pas in het slot het steilste stuk aan 11% om richting fininsh weer uit te vlakken naar lichtoplopend. Niet minder dan 46 van de laatste tachtig kilometer gaan bergop.Maandag 23 mei: derde rustdagAlvorens de loodzware slotweek aan te vatten, verhuist de hele karavaan naar oostelijke Alpen en kunnen de renners de benen toch voor één dagje wat laten rusten.Etappe 16: Salo – ApricaWanneer: dinsdag 24 mei, start om 11uAfstand: 202 kilometer, aankomst omstreeks …
Lees verder…….

Written By
Larry