x
Thesportsnewz
Uncategorized

Federer won eerste titel met Nederlandse tennisnomade: ‘Hij was nog een kind’

Federer won eerste titel met Nederlandse tennisnomade: ‘Hij was nog een kind’
  • PublishedSeptember 19, 2022

NOSNOS Sport•vandaag, 12:56Arthur HuizingaArthur HuizingaDeze week is Roger Federer voor het laatst te bewonderen als tennisprof. Met de Laver Cup sluit de 41-jarige Zwitser een loopbaan vol hoogtepunten af. Een blik terug in de tijd dat hij nog een puber was en zijn eerste stapjes zette in het profcircuit.Op de avond van zijn 18de verjaardag mocht Federer voor het eerst als beginnend prof een trofee de lucht in steken. Bij een challengertoernooi in het Spaanse Segovia won hij het dubbelspel. Samen met een dertien jaar oudere Nederlander: Sander Groen.”We kwamen pas laat van de baan af, maar daarna hebben we de titel en zijn verjaardag flink gevierd”, lacht de inmiddels 54-jarige Groen. “Roger is goed dronken geworden.”Jonge FedererInmiddels is het 23 jaar geleden, maar van die week in Spanje weet Groen bijna alles nog. “Eigenlijk zou ik in Segovia met een Belg dubbelen, maar die kreeg ruzie met de hoofdscheidsrechter en had geen zin meer om te dubbelen. Toen heb ik snel om me heen gekeken en de eerste die ik tegenkwam was die jonge Federer.”Grote vier bij de Laver CupDe vijfde editie van de Laver Cup, een driedaagse ontmoeting tussen de beste tennissers van Europa en spelers uit de rest van de wereld, wordt van vrijdag 23 tot en met zondag 25 september gespeeld in Londen.Teamcaptain Björn Borg is er voor het eerst in geslaagd om de ‘grote vier’ van de laatste decennia binnen Team Europa te verenigen. Bij zijn afscheidstoernooi speelt Roger Federer samen met Rafael Nadal, Novak Djokovic en Andy Murray. Casper Ruud, Stefanos Tsitsipas en Matteo Berrettini completeren het Europese team.Overigens is het nog maar de vraag of Federer daadwerkelijk in actie komt op de Laver Cup. Zijn conditiecoach vertelde maandag in de Zwitserse krant Blick dat de tennisser pas op het laatste moment beslist of hij fit genoeg is. Voor Team Wereld zien we Frances Tiafoe, Taylor Fritz, Jack Sock en Tommy Paul (allen Verenigde Staten), Félix Auger-Aliassime (Canada), Diego Schwartzman (Argentinië) en Alex De Minaur (Australië) in actie. Captain is John McEnroe.In 1999 bewoog Groen zich al tien jaar op de internationale Tour. Met zijn opgewekte karakter en fluwelen forehand was hij een graag geziene gast in de spelerslounge. “Met Goran Ivanisevic kon ik bijvoorbeeld goed opschieten. We hadden een klik en gingen regelmatig op stap.” Samen wonnen ze in 1997 het dubbelspel in Dubai.Groen zou daarna nog regelmatig dubbelen met Ivanisevic. Maar van een vaste relatie was geen sprake. “Ik heb met veel toppers gespeeld”, vertelt Groen. “Marat Safin, Marcelo Rios, Gustavo Kuerten, noem maar op. En Federer, al was hij toen nog niet zo goed.”Federer wilde geen backhand slaanDe 17-jarige Federer keek in 1999 misschien zelfs op tegen de ervaren linkshandige Groen. “Ik vroeg hem of hij aan de linker- of de rechterkant van het veld wilde spelen. ‘Sowieso niet aan de linkerkant’, zei hij. ‘Mijn backhand is echt heel slecht.’ Prima, ik kon het allebei.”Archief Sander GroenSander Groen en Roger Federer”We trainden samen, gingen samen eten met onze coaches. Tussendoor was hij vooral bezig met de flip …
Lees verder…….

Written By
Sky