x
Thesportsnewz
Uncategorized

Ook het vrouwentennis beschikt nu over ‘grote drie’: ‘Wij maken elkaar beter’

Ook het vrouwentennis beschikt nu over ‘grote drie’: ‘Wij maken elkaar beter’
  • PublishedMay 27, 2023

NOS

Aryna Sabalenka, Iga Swiatek en Jelena Rybakina

NOS Sport•vandaag, 13:28

Franklin Stoker
volgt Roland Garros in Parijs

Franklin Stoker
volgt Roland Garros in Parijs

Krijgt het vrouwentennis eindelijk weer een rivaliteit zoals in de jaren van Steffi Graf en Monica Seles? Of van Serena Williams en Justine Henin? Een ding is duidelijk: Iga Swiatek, Aryna Sabalenka en Jelena Rybakina maken al geruime tijd de dienst uit.

De dominantie van Swiatek, Sabalenka en Rybakina is zelfs zo stevig geworden dat we aan de vooravond van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het jaar dat zondag in Parijs start, best van een ‘grote drie’ mogen spreken.

Grote drie

Ga maar na. Bij de laatste vier grandslamtoernooien verdeelden Swiatek (Roland Garros en US Open), Rybakina (Wimbledon) en Sabalenka (Australian Open) de buit. En in de voorbije weken wonnen Swiatek (Stuttgart), Sabalenka (Madrid) en Rybakina (Rome) een groot graveltoernooi.

Nog meer voorbeelden? Ze vormen de topdrie van speelsters met de meeste zeges in 2023 en op de wereldranglijst is Swiatek al meer dan een jaar de mondiale nummer één, gevolgd door nummer twee Sabalenka. Rybakina is opgeklommen naar plaats vier.

Maar wie zijn deze dames, met allemaal hun eigen karakter en route naar de top? Oud-tennisster Kiki Bertens laat weten wie zij het meest kans toedicht op Roland Garros.

NOS

Als je haar op de baan ziet, heeft Swiatek qua verschijning wel iets weg van Henin. Klein van stuk, pet op en aan de achterkant bungelt een paardenstaartje.

Ze zijn nummer één van de wereld (geweest) en hebben meerdere grandslamtitels gewonnen. Henin kwam uiteindelijk tot zeven. Dat moet Swiatek, die er drie heeft, nog maar zien te halen.

De grote favoriet

De 21-jarige Poolse is de grote favoriet op Roland Garros, waar ze in 2020 en 2022 al de beste was. De Poolse is de onbetwiste nummer één van de wereld. Het duurde even voordat ze serieuze concurrentie kreeg, maar nu voelt ze de hete adem van Sabalenka en Rybakina in haar nek.

Op een persconferentie in Parijs werd vrijdag al de vergelijking gemaakt met de jarenlange strijd tussen ‘die andere grote drie’: Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic. “Het leuke is dat we steeds vaker tegen elkaar spelen en dus ook met andere oplossingen moeten komen, omdat we elkaars spel steeds beter leren kennen”, aldus Swiatek.

“Ik denk dat de ‘grote drie’ (Federer, Nadal en Djokovic, red.) dat ook deed. Wij maken elkaar beter.”

Swiatek en Sabalenka omarmen concurrentiestrijd: ‘Hier worden wij beter van’

Toch heeft Swiatek nog niet de sterrenstatus zoals Williams, Federer of Nadal dat ooit hadden. Ze zou bijvoorbeeld in Nederland anoniem over straat kunnen.

“Het is een ingetogen meid die gewoon haar ding zo goed mogelijk probeert te doen. Het is niet erg dat ze wat minder ‘starpower’ heeft”, zegt Kiki Bertens, die in haar loopbaan nooit tegen Swiatek speelde.

De in Warschau geboren Swiatek is met haar directe tennis en harde slagen een van de beste speelsters ter wereld geworden. “Ze is een heel complete speelster en doet weinig gekke dingen”, aldus Bertens. “Ik denk dat ze de komende jaren nog heel dominant blijft, vooral omdat ze nog zo jong is.”

NOS

De meest explosieve van de drie is zonder twijfel Sabalenka. De speelster uit Belarus valt op met haar powertennis en combineert dit met flinke vocalen als ze weer een keer uithaalt met haar steenharde forehand.

De 25-jarige Sabalenka is de mondiale nummer twee en dankt die positie onder meer aan haar triomf op de Australian Open in januari. Ze rekende met haar eerste grandslamtitel in het enkelspel ook af met de ellende van 2022.

Dubbele fouten

Sabalenka was vorig jaar dikwijls het mikpunt van de cynische tennisfans vanwege een recordaantal dubbele fouten: 428, liefst 139 meer dan de nummer twee op de eindejaarslijst.

Soms sloeg ze meer dan twintig dubbele fouten in een partij en serveerde ze van pure ellende maar onderhands. Een vernedering voor een tennisser. Ze vond de oplossing in een trainer die gespecialiseerd is in biomechanica. En hoewel ze dubbele fouten nog steeds slaat, heeft ze het probleem wel meer onder controle.

‘Haat ze mij? Ik vind het prima’
Aryna Sabalenka speelt zondag in de eerste ronde tegen de Oekraïense Marta Kostyuk. Een pikant duel, aangezien Kostyuk vanwege de oorlog in haar land geen handen wil schudden met tegenstanders uit Rusland of Belarus. In het tennis is het gebruikelijk dat spelers na een partij elkaar een hand geven.
“Ik wil hier niet te veel energie aan verspillen”, zei Sabalenka vrijdag. “Dit heeft weinig betrekking op mezelf, dus ik vind het prima als ze mij haat. Ik kan er niet zoveel aan doen. Ik kan het haar niet eens heel erg kwalijk nemen. Ik kan me de reactie uit haar land wel voorstellen.”

Sabalenka is ook een opvallende verschijning dankzij de twee tijgers die ze altijd bij zich heeft: een tatoeage o …
Lees verder…….

Written By
Sky