x
Thesportsnewz

Rus bereikt kwartfinales in Hamburg en is terug op het niveau waar ze wil zijn

Rus bereikt kwartfinales in Hamburg en is terug op het niveau waar ze wil zijn
  • PublishedJuly 27, 2023

ANP

Arantxa Rus

NOS Sport•vandaag, 20:21

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van het WTA-toernooi in Hamburg. Ze won in drie sets van Nadia Podoroska, de Argentijnse nummer 66 van de wereld: 6-3, 3-6, 7-5.

Rus leek in de derde set eenvoudig afstand te nemen van Podoroska. Ze stond bij 5-3 op matchpoint, maar liet de Argentijnse vervolgens terugkomen in de wedstrijd. Na twee uur en drie kwartier spelen boekte Rus definitief haar plekje in de kwartfinales. Daarin zal de mondiale nummer 60 het opnemen tegen de Duitse Eva Lys (nummer 167).

Rus laat van zich horen

Te groot voor het servet en te klein voor het tafellaken. Het spreekwoord is de afgelopen jaren van toepassing op Rus, die haar punten voor de wereldranglijst vooral dankzij goede prestaties op de kleinere toernooien verzamelt.

Ook in 2023 laat de linkshandige gravelspecialist van zich horen met vier titels op het tweede niveau. Die prestaties hebben ervoor gezorgd dat de inmiddels 32-jarige Rus haar beste positie ooit op de wereldranglijst heeft verbeterd. Op 13 augustus 2012 was Rus de nummer 61, nu staat ze één plaats hoger.

Daarmee maakte Rus de ambitie waar om haar beste plek op de wereldranglijst te verbeteren: “Ik wil die positie nog steeds proberen te verbeteren, dat is nog steeds mijn doel”, zei ze in mei op Roland Garros.

Prestaties op grandslamtoernooien

Rus staat momenteel door haar goede prestaties in de topvijf van tennissters met de meeste overwinningen achter hun naam. Al kwam het gros van die zeges tot stand op een lager niveau. Want haar prestaties op grandslam- of grote WTA-toernooien blijven achter.

Zo verloor Rus in mei op Roland Garros voor de elfde keer op rij in de openingsronde op een grandslamtoernooi. En op de reguliere WTA-toernooien haalde ze in mei 2022 voor het laatst de kwartfinales. Veertien maanden later is haar dat in Hamburg dus weer gelukt.

Tevreden over niveau

Rus vertelde in Parijs dat ze ondanks haar uitschakeling tevreden was over haar niveau en dat bleken geen loze woorden: ze won daarna twee ITF-toernooien op gravel.

De tennisster nam het op de koop toe dat ze daarna kwalificatie misliep voor het hoofdtoernooi van Wimbledon, gras is immers haar minst favoriete ondergrond.

Rus verloor in mei op Roland Garros in de eerste ronde, maar vertelde toen al over de goede vorm waarin ze toen stak:

Rus niet ontevreden na nederlaag op Roland Garros: ‘M’n niveau is goed’

Grote aanjager achter de wederopstanding van Rus is haar Spaanse coach Julian Alonso. De twee werken inmiddels vijf jaar samen. De Zuid-Hollandse verhuisde zelfs naar Spanje om dichter bij Alonso te kunnen zijn.

Met haar vaste plaats in de tophonderd is Rus voorlopig ook weer zeker van directe plaatsing voor de grandsla …
Lees verder…….

Written By
Sky