x
Thesportsnewz

De Jong wint bij grandslamdebuut: ‘Ik ben superblij’; exit Van de Zandschulp

De Jong wint bij grandslamdebuut: ‘Ik ben superblij’; exit Van de Zandschulp
  • PublishedJanuary 14, 2024

AFP

Jesper de Jong

NOS Sport•vandaag, 07:29

Jesper de Jong heeft op de Australian Open zijn debuut op een grandslamtoernooi met een zege weten op te luisteren. De geboren Haarlemmer was in de eerste ronde te sterk voor de Argentijn Pedro Cachín: 4-6, 6-2, 6-3, 6-4.

Qualifier De Jong krijgt in de tweede ronde met een zwaardere tegenstander te maken: titelkandidaat Jannik Sinner. De Italiaanse nummer vier van de wereld was met 6-4, 7-5, 6-3 te sterk voor Botic van de Zandschulp.

“Dit is prachtig, ik ben superblij”, jubelde De Jong na zijn overwinning. Hij kijkt uit naar zijn confrontatie met Sinner, komende woensdag. “Hij is een van de hotste spelers van het moment, dus het is prachtig om hem tegen te komen.”

Goede loting

De 23-jarige De Jong won in Melbourne drie kwalificatieronden. Hij mocht daarna niet klagen toen hij als qualifier werd gekoppeld aan Cachín, de nummer 72 van de wereld die het liefst op gravel speelt, terwijl ook een wereldtopper zoals Novak Djokovic of Daniil Medvedev als tegenstander mogelijk was.

De Jong geniet van zege bij grandslamdebuut: ‘Nu tegen Sinner, prachtig’

De Jong had het anderhalve set moeilijk met het taaie spel van Cachín, die weinig fouten maakte en de Nederlander dikwijls in de verdrukking bracht. De Jong begon zelf slordig, was ongeduldig en trok zich af en toe ver terug achter de baseline.

Nerveus begin

Volgens de tennisser kreeg hij kort voor de partij last van nervositeit. “Mijn spel was niet goed. Ik werd tien minuten voor aanvang nerveus, terwijl ik in de ochtend nergens last van had. Ik had na de eerste set het gevoel dat het niet slechter kon.”

Cachín zakte na de openingsset in en dat gaf De Jong zelfvertrouwen. De mondiale nummer 148 bewoog beter, speelde een stuk vrijer en schroefde zijn niveau op. Hij durfde ook veel aanvallender te spelen en dat gaf de doorslag tegen de steeds matiger tennissende Cachín.

De Jong serveerde op 5-4 de partij vlekkeloos uit en benutte zijn eerste matchpoint door Cachín met aanvallend tennis tot een fout te dwingen.

“Ik had tijdens de partij in mijn hoofd dat dit een best-of-five is, dus dat je wat ruimte heb om het goed te maken. Mijn lichaam hield het bovendien fantastisch, dus daar was ik blij mee.”

Reuters

Botic van de Zandschulp verlaat teleurgesteld de Rod Laver Arena

De Jong kan nu bij Van de Zandschulp langsgaan om advies over Sinner in te winnen. “Ik kan hem zeker bijpraten over zijn spel en hem wat dingen vertellen. Maar het is wel zo dat Sinner de tegenstander een bepaald spel oplegt”, zei Van de Zandschulp na zijn partij.

“Over het algemeen heb ik een goede wedstrijd gespeeld, denk ik. Maar Sinner is gewoon een maatje te groot”, keek Van de Zandschulp terug. “Zodra je even een mindere bal slaat, zit hij er meteen bovenop.”

Van de Zandschulp begon in Melbourne beroerd aan het eerste treffen met de Italiaan, die een van de titelfavorieten is op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. De Nederlander werd direct gebroken en bleef in het vervolg te veel worstelen met zijn opslag.

Kansen

Van de Zandschulp kreeg in de tweede set wel wat meer kansen door een aantal keer op 15-30 te komen in de servicegames van Sinner, maar kon niet doordrukken. “Dan serveert hij op dat moment juist ijzersterk of gaat hij er vol voor in de rally. Dat is ook zijn klasse”, aldus Van de Zandschulp.

Van de Zandschulp: ‘Sinner geeft op belangrijke momenten iets extra’s’

Vroeg in set drie gloorde er hoop toen Sinner uit het niets vier afzwaaiers op rij sloeg en Van de Zandschulp op 2-0 kwam. De Italiaan herpakte zich meteen en won de volgende vier games.

Het mooiste punt van de partij werd ook in die fase gespeeld. Van de Zandschulp haalde op het eerste punt van de zesde game met een rappe sprint een dropshot van Sinner om vervolgens met twee reflexen aan het net het punt te winnen.

Bekijk hieronder in het onderstaande bericht op X het fraaie punt van Van de Zandschulp:

Het hoogstandje mocht verder niet baten voor Van de Zandschulp. Na ruim tweeënhalf uur besloot hij de partij met een slordige forehand die buiten de lijnen belandde. Dat was op het eerste wedstrijdpunt van Sinner, die de Nederlander daarmee voor de vijfde keer wist te breken. Van de Zandschulp wist in de partij slechts één keer een servicegame van de Italiaan te winnen.

Redelijk positief

Van de Zandschulp kijkt ondanks zijn snelle uit …
Lees verder…….

Written By
Sky