x
Thesportsnewz

Grandslamrevanche Sabalenka op Gauff: Belarussische naar finale in Melbourne

Grandslamrevanche Sabalenka op Gauff: Belarussische naar finale in Melbourne
  • PublishedJanuary 25, 2024

AFP

Aryna Sabalenka

NOS Sport•vandaag, 11:49

Aryna Sabalenka krijgt de kans om voor het tweede jaar op rij de Australian Open te winnen. De Belarussische versloeg in de halve finales de Amerikaanse Coco Gauff zonder setverlies (7-6 (2), 6-4), maar vanzelf ging het niet.

De rematch van de finale van de US Open, die vorig jaar werd gewonnen door Gauff, was spectaculair. Sabalenka wisselde krachtige forehands af met lelijke missers met de backhand en niet voor de eerste keer keken de demonen van de eindfase bij Sabalenka mee over de schouders.

Sabalenka strandde in de laatste drie jaar zes keer in de halve finales van een grandslamtoernooi. In 2023 veroverde ze in Melbourne tot dusver haar enige grandslamtitel. Zaterdag speelt ze de finale tegen Dajana Jastremska of Qinwen Zheng, die momenteel op de baan staan.

Niet vanzelf

De kans op titelprolongatie kwam niet vanzelf. De eerste set duurde 56 minuten. Sabalenka speelde dit toernooi al hele partijen die minder lang duurden. De Belarussische verloor dit jaar in Melbourne in haar eerste vijf duels in geen enkele set meer dan drie games.

AFP

Cori Gauff

Toen Gauff, al seizoenen lang actief op grandslamtoernooien maar nog altijd pas 19 jaar, in de eerste set terugkwam van een 2-5 achterstand werd duidelijk dat Sabalenka niet haar zesde eenvoudige avond op rij zou krijgen. Gauff kwam terug tot 5-5, overleefde een setpunt en brak vervolgens Sabalenka voor 6-5.

Grote onrust

De voor haar bekende zenuwen waren in het hoofd en lijf van Sabalenka gekropen. Na gekwakkel op het moment dat ze de set kon binnenhalen, sloeg de onrust toe. Grote kansen werden gemist. Maar in de tiebreak waren de demonen plots verdreven. Met krachtige forehandwinners won ze de tiebreak met 6-2.

Gauff liet het in set twee zeker niet lopen. Lang bleven de vrouwen bij elkaar in de buurt, tot 4-4, zonder breaks, maar toen voerde Sabalenka de druk op Gauffs service extra op. De break werd geforceerd voor een 5-4 voorsprong, maar toen ging het serveren voor de wedstrijd toch plots weer moeizaam bij de Belarussische.

Gauff loerde op een kansje en een terugkeer in de partij. Ze werkte nog knap langs de lijn een matchpoint weg, maar op het tweede matchpoint was Sabalenka’s revanche van de verloren finale van New York voltooid.

Deel artikel:

Link gekopieerd!


Lees verder…….

Written By
Sky