x
Thesportsnewz

Stap voor stap leerde Sinner hoe Djokovic te verslaan: ‘Was hiernaar op zoek’

Stap voor stap leerde Sinner hoe Djokovic te verslaan: ‘Was hiernaar op zoek’
  • PublishedJanuary 27, 2024

Instagram Jannik Sinner

Een jonge Jannik Sinner, jaren geleden tijdens een training met Roger Federer

NOS Sport•vandaag, 14:22

De indrukkende overwinning van Jannik Sinner op Novak Djokovic in de halve eindstrijd van de Australian Open komt niet uit de lucht vallen. De 22-jarige Italiaan heeft naar eigen zeggen veel geleerd van spelers als Roger Federer (waar hij al vroeg mee trainde), maar vooral van de Servische tennislegende. Stap voor stap plukt hij daar nu de vruchten van.

Sinner trainde op 16-jarige leeftijd als opkomend talent al met Djokovic in Monte Carlo, een populair trainingsoord onder proftennissers. “Het proces startte toen al om van de beste spelers ter wereld te kunnen leren”, vertelde Sinner in de Rod Laver Arena na zijn gewonnen partij.

Advies van Djokovic

Sinner, die zondag in de finale van de Australian Open tegenover de Rus Daniil Medvedev staat, en Djokovic kwamen elkaar in 2021 voor het eerst in wedstrijdverband tegen, toevalligerwijs ook in Monte Carlo. Djokovic won. Sinners toenmalige coach Riccardo Piatti vroeg Djokovic na die partij om advies over diens pupil. Je wil immers leren van de besten ter wereld.

Stadioninterviewer Jim Courier bracht dat in herinnering bij Sinner. “Het verhaal klopt. Djokovic vertelde toen onder meer dat ik iets minder voorspelbaar moest gaan tennissen”, zei de Italiaan.

Sinner verslaat Djokovic en haalt voor het eerst grandslamfinale

En minder voorspelbaar werd het ook bij de tennisser uit Zuid-Tirol. Hij had Djokovic in 2022 in de kwartfinales op Wimbledon bijna op de knieën, maar verloor na een 2-0 voorsprong in sets. “Ik heb veel geleerd van die partij, het hoort allemaal bij het proces”, aldus Sinner.

Code gekraakt

Het geloof bij de Italiaanse nummer vier van de wereld bleef groeien en aan het einde van 2023 kraakte hij de code van het Servische tennisicoon. Hij versloeg Djokovic toen twee keer (bij de ATP Finals en in de Davis Cup).

Die recente overwinningen legden voor Sinner de basis om nu op het allerhoogste podium een overwinning van formaat te boeken tegen misschien wel de beste tennisser aller tijden. “Ik was naar zo’n wedstrijd op zoek, winnen van een opponent waar je veel van hebt geleerd.”

Reuters

Jannik Sinner

Sinner is trots dat hij altijd het geduld heeft kunnen bewaren in zijn route richting de top. “Geduld kan soms ook je grootste vijand zijn, omdat je dingen te snel verwacht. Dan vergeet je soms dat het stap voor stap moet.”

Waar andere talenten als Carlos Alcaraz als een komeet de top 10 bestormden, deed Sinner dat geleidelijker. In 2019 sloot hij het jaar voor het eerst in de top 100 af en twee jaar later werd hij een vaste waarde in de top 10. De laatste twee jaar sloot hij het seizoen af als nummer vier van de wereld.

Eerste grandslamfinale

Sinner is trots dat hij zijn eerste grandslamfinale heeft bereikt. Hij zag Djokovic vooral in de eerste twee sets met zichzelf worstelen. “Toen had ik het gevoel dat hij niet helemaal op z’n gemak was op de baan. Hij bewoog niet goed en was niet geconcentreerd. Maar dit hoort ook bij tennis, soms heb je slechte dagen.”

“Het voelt natuurlijk fantastisch om Novak hier te verslaan, maar ik weet ook dat het toernooi nog niet voorbij is. Zondag is een finale, dat wordt weer een heel andere partij.”

Deel artikel:

Link gekopieerd!


Lees verder…….

Written By
Sky