x
Thesportsnewz
Uncategorized

De Formule 1 is een mini-zonnestelsel met als ster: Max Verstappen

De Formule 1 is een mini-zonnestelsel met als ster: Max Verstappen
  • PublishedOctober 10, 2022

Tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen staat model voor de Formule 1 van de laatste jaren. Hij is jong, zijn rijstijl is spectaculair.

Foto Franck Robichon / EPA

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Formule 1 Max Verstappen is opnieuw wereldkampioen in de Formule 1. De 25-jarige Nederlander is het stralende middelpunt in een wereld die voor veel mensen gesloten blijft. NRC keek mee achter de schermen van een sport die populairder is dan ooit.

Sam de Voogt

9 oktober 2022 om 16:00

Leestijd 23 minuten

Het is misschien niet je smaak, maar er is weinig glamoureuzer dan de haven van Monaco tijdens een raceweekend van de Formule 1.
Er is glamour op het circuit, waar coureurs die miljoenen verdienen in racewagens die miljoenen kosten snelheden van wel 280 kilometer per uur halen door de kleine straatjes van het prinsdom.
Er is glamour in de pitstraat, waar beroemdheden als vechtsporter Conor McGregor, oud-voetballer Zinedine Zidane en acteur Patrick Dempsey rondlopen, en ook prins Albert en prinses Charlene zich met een handjevol beveiligers laten zien om op de foto te gaan met mecaniciens.
Er is glamour in de haven, waar op jachten van tientallen miljoenen mannen in zwembroeken en vrouwen in bikini op privéfeestjes dansen en genieten van champagne, gin-tonics, bitterballen en foie gras.
Er is glamour in de straten rond het circuit, waar dure sportwagens naast eenvoudige occasions staan geparkeerd en een biertje dertien euro kost.
De Grote Prijs van Monaco is het kroonjuweel van de Formule 1, een race die vanwege zijn historie en prestige een plekje in de harten van menig raceliefhebber heeft. Een race die synoniem is met de koningsklasse van de autosport.
En toch was dit jaar lang niet duidelijk of er volgend jaar een nieuwe editie zou komen – of de Mexicaan Sergio Pérez van Red Bull, die dit jaar won, wel een opvolger zou krijgen. Ver in september kwam de bevestiging dat het circuit en de Formule 1 een nieuwe overeenkomst hadden gesloten om de grand prix ook de komende drie jaar te organiseren.
De Grote Prijs van Monaco is het kroonjuweel van de Formule 1, en toch was lang niet duidelijk of er volgend jaar een nieuwe editie zou komen. Foto Christian Hartmann/Reuters

Het zegt alles over de status van de Formule 1. Historie was al nooit leidend, maar sinds een paar jaar is alles anders. Er zijn nieuwe eigenaren, nieuwe regels, er is een nieuw en jonger publiek. De sport is populairder dan ooit. De races breken toeschouwersrecords, op televisie volgen honderden miljoenen mensen de races.
Vanuit nieuwe markten als Azië en Noord-Amerika is er toenemende commerciële interesse – de sponsoren staan in de rij om zich aan teams te verbinden. „Het zijn goede tijden om in de Fo …
Lees verder…….

Written By
Henry