x
Thesportsnewz
Uncategorized

Nederlandse padeltop wil zich tonen in Krakau: ‘Kan opmaat zijn voor Spelen’

Nederlandse padeltop wil zich tonen in Krakau: ‘Kan opmaat zijn voor Spelen’
  • PublishedMay 9, 2023

KNLTB/Alyssa van Heyst

Marcella Koek en Steffie Weterings

NOS Sport•vandaag, 13:40

Vanuit het IOC wordt komende maand met grote interesse gekeken naar het fraaie Middeleeuwse marktplein in het centrum van Krakau. Want daar worden de padelfinales van de Europese Spelen gehouden.

“Dit evenement kan echt een opmaat worden voor een toekomstige toetreding tot de Olympische Spelen”, zegt Jacco Eltingh, technisch directeur van de KNLTB. De oud-tennisprof is in zijn functie verantwoordelijk voor zowel tennis als padel.

De snelgroeiende racketsport maakt voor het eerst deel uit van het multisportevenement. Op de Europese Spelen kan padel zich tonen naast typische olympische sporten als atletiek, zwemmen en wielrennen.

Vier Nederlandse duo’s

Nederland is met vier duo’s present op de Europese Spelen. Bondscoaches Diego Mieres (mannen) en Milou Ettekoven (vrouwen) maakten vandaag hun selecties bekend.

Selectie Nederland
Vrouwen: Marcella Koek en Steffie Weterings, Maaike Betz en Janine Hemmes.
Mannen: Bram Meijer en Sten Richters, Menno Nolten en Robin Sietsma.

“De bondscoaches moesten, eigenlijk voor het eerst, harde keuzes maken”, vertelt Eltingh. “Doordat de padeltop in Nederland groeit, moesten enkele spelers teleurgesteld worden.”

Gisteren voerden de Argentijn Mieres en Ettekoven slechtnieuwsgesprekken met twee mannen en vier vrouwen die op het laatste moment afvielen. De afgelopen dagen hadden zij op trainingsdagen tevergeefs geprobeerd om de bondscoaches te overtuigen.

‘Niveau stijgt snel’

Er is de KNLTB veel aan gelegen om goed voor de dag te komen in Krakau. Eltingh reist volgende maand zelf ook af naar het evenement in Polen, dat op 21 juni begint.

“We willen naar het IOC en NOC*NSF uitstralen dat we padel als topsport heel serieus nemen”, legt de oud-tennisser uit. “Het niveau van de Nederlandse spelers stijgt snel, al is het gat met de Spaanse toppers nog groot.”

Alyssa van Heyst / KNLTB

Vanaf links: Bram Meijer, Sten Richters, Marcella Koek en Steffie Weterings

Op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs zal padel ontbreken. En ook vier jaar later in Los Angeles is dat waarschijnlijk het geval. Er is een kleine kans dat het IOC padel nog aan het programma toevoegt.

“We hebben om dit moment geen indicatie dat dit gaat gebeuren”, zegt Eltingh. “Maar het IOC zal de Europese Spelen in Krakau zeker goed in de gaten houden.”

Waarschijnlijker is dat padel zijn opwachting zal maken op de Spelen van 2032 in Brisbane. Daarvoor zal de sport aan een aantal criteria moeten voldoen, zoals een bepaald aantal nationale padelbonden.

Tattoo van de ringen

Het kan de Nederlandse padeltoppers niet snel genoeg gaan. Marcella Koek, samen met Steffie Weterings de regerend Nederlands kampioen, is van plan om de olympische ringen op haar lichaam te laten tatoeëren. “Dat houdt me gemotiveerd om lang door te gaan met deze sport.”

Koek en Weterings wonnen vorige maand nog een internationaal toernooi in Londen, ten teken dat het niveau van Nederland als padelland in de lift zit. Bram Meijer en Sten Richters, de nationale kampioenen bij de mannen, wonnen vorig jaar zelfs drie internationale toernooien op rij: in Londen, Rotterdam en Utrecht.

KNLTB/Alyssa van Heyst

Bram Meijer en Sten Richters

De Europese Spelen worden opnieuw een belangrijk meetmoment voor hen. Eltingh wil nu nog geen doelstelling uitspreken, ook omdat de loting nog niet is geweest. “De Spaanse duo’s zullen zwaar favoriet zijn en ook tegen andere landen als Italië en Portugal zullen we het moeilijk krijgen. Waarschijnlijk hebben de Nederlandse teams geen geplaatste status bij de loting.”

“Kort na de Europese Spelen willen we opnieuw met het NOC*NSF in gesprek gaan”, vertelt Eltingh. “De mannen en de jeugd hebben al een topsportstatus. We hopen die erkenning ook voor de vrouwen te krijgen, zodat zij ook meer steun ontvangen.”

Deel artikel:

Link gekopieerd!


Lees verder…….

Written By
Sky