x
Thesportsnewz

Richt Nadal zich volledig op gravelseizoen na nieuwe blessure?

Richt Nadal zich volledig op gravelseizoen na nieuwe blessure?
  • PublishedJanuary 8, 2024

AFP

Rafael Nadal

NOS Sport•gisteren, 23:43

Franklin Stoker
tennisredacteur NOS Sport

Franklin Stoker
tennisredacteur NOS Sport

Zien we Rafael Nadal ooit nog als tennisser terug in Australië? Het antwoord heeft de Spanjaard zelf nog niet, maar zijn recente spierblessure en afmelding voor de Australian Open verraadt wel dat het voor hem moeilijker en moeilijker wordt om op absoluut topniveau te blijven spelen.

En dat terwijl de tenniswereld afgelopen week nog zo opgetogen naar de rentree van de 22-voudig grandslamkampioen had gekeken. Nadal raakte de ballen, na een afwezigheid van bijna twaalf maanden, op het toernooi in het Australische Brisbane als vanouds. Hij won twee wedstrijden, totdat zijn lijf toch weer tegensputterde in de kwartfinales.

Die blessure lijkt een kwestie van weken, geen maanden. “Ik ben er nu niet klaar voor om in een best-of-five op topniveau te kunnen spelen”, meldde Nadal in een verklaring.

Twaalfde blessure in Australië

Het was de twaalfde keer dat Nadal een blessure opliep op Australisch grondgebied, zo zocht de Spaanse sportkrant Marca uit. Of het nou om zijn knie, rug, heup, hamstring of dijbeen ging, zijn blessures zijn er in alle soorten en maten geweest. Het is soms een klein wonder dat Nadal zich op 37-jarige leeftijd nog proftennisser mag noemen als je naar zijn waslijst aan blessures kijkt.

“Ik heb met Rafa te doen. Herstel snel. Het is ook mijn angst om te snel te willen terugkeren”, schreef collegatennisser Nick Kyrgios op X. De 28-jarige Australiër is zelf ook al geruime tijd uit de roulatie vanwege blessureleed.

De Bulgaar Grigor Dimitrov schrok, nadat hij over de nieuwe blessure van Nadal had gehoord. “Oh echt? Dat is klote, zeg. Hopelijk zien we hem in ieder geval nog tijdens het gravelseizoen, want het is fantastisch om Nadal op gravel te zien spelen. Maar niet om dan zelf tegenover hem te staan.”

Het is nu de vraag waar Nadal de komende maanden de voorkeur aan geeft. Hij sprak op X, het voormalige Twitter, van “goed nieuws” dat zijn nieuwe spierblessure niet dezelfde is als degene die hem in 2023 maandenlang dwarszat. De Spanjaard liet zich toen op 2 juni aan zijn heup opereren.

ABN Amro-toernooi?

Nadal kan ervoor kiezen om in maart op het Amerikaanse hardcourt van Indian Wells (ook wel ‘het vijfde grandslamtoernooi’ genoemd) te spelen, maar hij zet daarmee misschien ook zijn gravelseizoen op de tocht. Het spelen op hardcourt is een enorme fysieke belasting. Een eerdere rentree, misschien bij het ABN Amro Open in Rotterdam in februari, lijkt sowieso niet aannemelijk.

Het meest logische scenario is dat Nadal zich wil klaarstomen voor zijn geliefde gravelseizoen, dat in april begint. In die periode kan hij naar hartenlust tennissen op de ondergrond waarop hij onder meer veertien titels op Roland Garros in Parijs won.

Dimitrov schrikt van nieuws Nadal: ‘Hopelijk haalt hij het gravelseizoen’

Een andere interessante stip aan de horizon voor de Mallorcaan: de Olympische Spelen in Parijs. Die worden eind juli eveneens op Roland Garros afgewerkt, en ook op gravel.

Een ander bijkomend voordeel voor Nadal is dat er bij de Spelen om twee gewonnen sets wordt gespeeld, in plaats van drie gewonnen sets zoals bij de grandslamtoernooien. De fysieke belasting is daar dus minder.

Dat moeten voor Nadal voldoende redenen zijn om nog even niet aan een afscheid te denken.

‘Nadal-Djokovic in grote finale, hopelijk gebeurt het nog’
“Dit is doodzonde”, vertelt tenniscommentator Mark Brasser over de afmelding van Rafael Nadal voor de Australian Open. “Hij speelde de afgelopen week bij zijn rentree in Brisbane als vanouds, echt goed. Dus dit gun je iemand niet die bijna twaalf maanden zo hard aan een terugkeer heeft gewerkt.”
“Ik ga er toch een beetje vanuit dat dit het laatste jaar van Nadal gaat zijn, dat kan bijna niet anders. Dan hoop je dat hij op grootse wijze afscheid gaat nemen. En daar hoort natuurlijk een wedstrijd tegen Novak Djokovic bij, het liefst op het scherpst van de snede waarbij beide spelers fysiek op de toppen van hun kunnen zijn.”
“Of dat scenario realistisch is? Ik weet het niet. Djokovic ligt in fysiek opzicht ver voor op Nadal, maar we moeten er maar op blijven hopen.”
Brasser, die vanaf komende week in Melbourne verslag doet van de Australian Open, hoopt dat een eventuele confrontatie tussen de twee tennisgrootheden op het grootst denkbare podium gebeurt. “Er zijn dit seizoen vijf grote finales, die op de vier grandslamtoernooien en bij de Olympische Spelen. De tenniswereld verdient het als Djokovic en Nadal elkaar nog één keer in zo’n grote finale treffen.”
“Elke wedstrijd die Nadal speelt, is nu mooi meegenomen. Dat had ik al bij het einde met Roger Federer en nu ook met Nadal en later zal ik dat ook bij Djokovic hebben. We moeten nu maar zien hoe Nadal hiervan herstelt. Hij liet voorzichtig doorschemeren dat zijn blessure niet heel ernstig is, dus in dat geval zou hij alles nu op Roland Garros kunnen gooien. Daar heeft hij uiteraard de meeste kans. Hij verdient het in ieder geval om dit jaar ergens nog te schitteren.”

Deel artikel:

Link gekopieerd!


Lees verder…….

Written By
Sky