x
Thesportsnewz

‘Viaplay kan één van de ESPN’s, de Ziggo’s en de Videolands worden’

‘Viaplay kan één van de ESPN’s, de Ziggo’s en de Videolands worden’
  • PublishedFebruary 13, 2024

Viaplay gaat, twee jaar na zijn lancering, in 2024 pas echt landen in Nederland. Dat zegt Roger Lodewick, het nieuwe hoofd van de Nederlandse Viaplay-afdeling.

Roger Lodewick, CEO Viaplay Nederland.
Foto Viaplay

De Europese streamingdienst die zich toelegt op live-sport, verwierf in 2022 een fors marktaandeel in Nederland met naar eigen zeggen 1,2 miljoen abonnees. Vooral dankzij de uitzendrechten van Formule 1. Maar het bedrijf achter de dienst was vorig jaar bijna omgevallen na een grotendeels mislukte internationale expansie. Een noodplan werd deze maand goedgekeurd door aandeelhouders, waarmee Viaplay voorlopig gered is . Het bedrijf richt zich weer op zijn Scandinavische thuisbasis en trekt zich terug uit de VS, het VK, Polen en de Baltische staten. Nederland is de enige niet-Scandinavische markt die nog over is.
Hoofd Viaplay NederlandRoger Lodewick Als je de Formule 1-rechten kunt verlengen, dan ben je echt gevestigd in Nederland.
Niet dat alles hier gesmeerd liep. De slogan bij de entree was ‘We come in peace’. „Die hebben ze na de invasie van Oekraïne snel laten vallen, maar het is al sowieso geen goede boodschap.” Lodewick zag het afstandelijke ook terug in de communicatie, met uitingen die volgens hem vanuit het Zweeds in het Engels vertaald waren en toen pas overgezet naar Nederlands. Erger waren de verbindingsproblemen uit de begintijd, die Formule 1-fans frustreerden. „Die klachten zijn inmiddels miniem”, zegt hij vanuit zijn Zwitserse woning via een videoverbinding. „Maar miniem is nog altijd te veel.”
Hij komt drie dagen per week naar Amsterdam en Hilversum om leiding te geven aan een lokaal team. „Geen honderd mensen, gewoon een leuk team dat snapt dat wat werkt in Zweden, niet ook automatisch in Nederland werkt . Een serie is een serie, maar sport kent een heel specifiek cultuurtje dat per land verschilt. Daar moet je op inspelen. Neem darts. Dat stelt in Scandinavië weinig voor, maar is hier enorm.”

Lees ook Faillissement dreigt voor Viaplay, met tientallen miljoenen verlies per kwartaal

Voor het voortbestaan van Viaplay in Nederland is er één cruciaal moment dit jaar. Dat is het al of niet binnenhalen van de rechten voor weer drie seizoenen Formule 1. Lodewick is „gelukkig” niet verantwoordelijk voor het slagen van die deal, dat is Viaplay-veteraan Peter Nørrelund „die dit al decennia doet”.
Houdt het zonder Formule 1 op?
„Het is heel belangrijk, laat ik dat zeggen. ESPN is zonder eredivisie ook niks. Als je de Formule 1-rechten kunt verlengen, dan ben je …
Lees verder…….

Written By
Henry