Tennisster Lamens boekt grootste toernooizege en kruipt richting top 100

• PublishedApril 22, 2024

WTA Oeiras

Suzan Lamens

NOS Sport•vandaag, 15:28

Suzan Lamens heeft in het Portugese Oeiras de grootste tennistitel uit haar loopbaan tot nu toe gegrepen. De 24-jarige speelster won in de finale van het WTA 125-toernooi op karaktervolle wijze van de Deense Clara Tauson: 6-4, 5-7, 6-4.

De mondiale nummer 163 uit Berkel en Rodenrijs verspeelde in de partij een 6-4, 5-0 voorsprong en liet bovendien op 5-4 drie matchpoints onbenut. Lamens kwam vervolgens in de derde set met 1-4 achter, maar greep alsnog de titel door op het Portugese gravel vijf games op rij te winnen.

Bekijk via de onderstaande video op X hoe Lamens de titel in Oeiras won:

Lamens verkeert al enige tijd in vorm. De tennisster won vorige week bij de Billie Jean King Cup in Portugal al haar acht wedstrijden (vier enkelspelen en vier dubbels) namens Nederland, met onder meer een zege op toptienspeelster Jelena Ostapenko.

Mede dankzij de prestaties van Lamens dwong Nederland een play-offduel af voor promotie naar de wereldgroep.

Top 130

De tennisster krijgt dankzij haar toernooizege de top 130 in het vizier. Arantxa Rus is nu de hoogst genoteerde Nederlandse speelster (53ste).

Lamens wordt al lange tijd gecoacht door Martin van der Brugghen, die in het verleden ook de in 2021 gestopte Kiki Bertens onder zijn hoede had.

Rybakina wint in Stuttgart, Ruud in Barcelona
De Kazachse Jelena Rybakina heeft het sterke graveltoernooi van Stuttgart gewonnen. De nummer vier van de wereld had in de finale weinig moeite met de Oekraïense Marta Kostjoek, de nummer 27 van de wereld: 6-2, 6-2.
Voormalig Wimbledon-winnares Rybakina wees eerder deze week Veronika Koedermetova (WTA-19), Jasmine Paolini (WTA-14) en Iga Swiatek (WTA-1) terug. Ze won in Stuttgart haar achtste WTA-titel.
Casper Ruud won het ATP-toernooi van Barcelona. De Noor rekende in de eindstrijd met 7-5, 6-3 af met de Griek Stefanos Tsitsipas, die vorige week in de finale van Monte Carlo nog in twee sets van Ruud gewonnen had.
Ruud veroverde in zijn 22ste finale zijn elfde titel. Tien daarvan won de Noor op gravel.
Eindelijk titel voor Stuff (33)
Jan-Lennard Struff beleefde een primeur door voor het eerst winnaar te worden van een ATP-toernooi. De 33-jarige Duitser was op het gravel van München in de finale met 7-5, 6-3 te sterk voor de Amerikaan Taylor Fritz.
Struff stond in 2021 in München al eens in de eindstrijd en verloor in 2023 de finale in Stuttgart en op het masterstoernooi in Madrid.