x
Thesportsnewz
Uncategorized

F1-wedstrijdleider aan de kant geschoven na controversiële ontknoping WK

F1-wedstrijdleider aan de kant geschoven na controversiële ontknoping WK
  • PublishedFebruary 18, 2022

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Formule 1 Wedstrijdleider Michael Masi maakte tijdens de beslissende Grand Prix in Abu Dhabi een omstreden beslissing, die Max Verstappen in de gelegenheid stelde om de wereldtitel te pakken.

Koen Marée

17 februari 2022 om 16:52

Leestijd 1 minuut

De Australische wedstrijdleider Michael Masi.

Foto Hoch Zwei/Newscom

Michael Masi zal komend seizoen niet meer fungeren als de wedstrijdleider bij de Formule 1. Dat zegt voorzitter Mohammed Ben Sulayem van internationale autosportfederatie FIA in een donderdag gepubliceerde verklaring, waarin hij aanpassingen aankondigt voor het nieuwe raceseizoen. De Australische wedstrijdleider Masi maakte in de laatste Grand Prix van het vorige seizoen een omstreden beslissing, die de Nederlandse coureur Max Verstappen uiteindelijk de wereldtitel opleverde.
Eén ronde voor het einde van de race in Abu Dhabi liet Masi vijf achterblijvers die tussen de Brit Lewis Hamilton en Verstappen zaten de safety car passeren. Dit gaf Verstappen de kans om in de laatste ronde nog een aanval te doen op de koppositie. De Nederlander slaagde erin om zijn rivaal te passeren, mede dankzij de snellere rode banden die hij toen de safety car op de baan was op zijn auto had laten zetten. Meteen na afloop tekende Hamiltons team Mercedes protest aan tegen het besluit van Masi, omdat hij de wedstrijdreglementen zou hebben geschonden door enkel de auto’s tussen Hamilton en Verstappen de safety car te laten passeren. Dat protest werd afgewezen.
De FIA schrijft naar aanleiding van een „gedetailleerde analyse” van de gebeurtenissen tijdens „de Grand Prix in Abu Dhabi en het seizoen 2021” maatregelen te nemen, zonder uitdrukkelijk te stellen dat Masi fout zat met zijn besluit. Een van de maatregelen is de komst van een zogeheten ‘Virtual Race Control Room’, die lijkt op de videoscheidsrechter in het voetbal, de VAR. Tijdens de race zal deze in in contact met de wedstrijdleider, die zo bij snelle besluiten bijgestaan kan worden door technologische hulpmiddelen. Ook verdwijnt de directe radiocommunicatie tussen teams en de wedstrijdleiding tijdens de race, zodat de wedstrijdleider niet onder druk kan worden gezet. Teambazen kunnen nog wel op een andere manier vragen stellen.
Voor Masi ligt een andere baan bij de FIA in het verschiet, al is nog niet duidelijk welke positie hij krijgt aangeboden. De Duitser Niels Wittich en Portugees Eduardo Freitas zijn door de FIA aangewezen als de opvolgers van Masi. Zij zullen afwisselend de wedstrijdleiding voor hun rekening nemen.


Lees verder…….

Written By
Henry