x
Thesportsnewz
Uncategorized

Federer zwaait af: ‘Hij zal altijd populairste tennisser ter wereld blijven’

Federer zwaait af: ‘Hij zal altijd populairste tennisser ter wereld blijven’
  • PublishedSeptember 16, 2022

AFPNOS Sport•vandaag, 09:51Het aangekondigde afscheid van Roger Federer kwam niet helemaal onverwacht – de Zwitser vierde vorige maand zijn 41ste verjaardag en moest zijn rentree na wéér een knieoperatie steeds uitstellen – maar werd alom met weemoed begroet. Binnen én buiten de tenniswereld. Ook in Nederland.”Ik had stiekem gehoopt dat hij nog één keer op Wimbledon zou spelen”, vertelt Volkskrant-journalist Robèrt Misset, die jarenlang het tennis volgde en veel met de Zwitser te maken had. “Maar ik wist wel dat dat dan dit jaar had moeten gebeuren. Hij sukkelt al een tijdje met zijn knie, hè. Dus het was niet echt een verrassing.”Wimbledon 2019, waarom?”Mijn eerste gedachte was: Wimbledon 2019, waarom heb je die niet gewonnen, Roger?!!!”, haalt Misset de finale tegen Novak Djokovic terug, waarin Federer op eigen service twee matchpoints verloren liet gaan. “Dan had hij op 21 grandslamtitels gestaan. Helaas, het is niet anders.”Rafael Nadal is lijstaanvoerder met 22 grandslamtitels, Djokovic volgt met 21 titels.Djokovic wint groots gevecht met Federer en pakt vijfde Wimbledon-titelTenniscoach Tjerk Bogtstra laat zijn geheugen teruggaan naar 1998, toen hij Jan Siemerink begeleidde tijdens het toernooi in Toulouse. Zijn pupil, die er uiteindelijk met de titel vandoor zou gaan, stond in de kwartfinales tegenover de 17-jarige Federer.”Hij was destijds een voor mij nog redelijk onbekende speler, al stond hij wel nummer één op de wereldranglijst bij de junioren.”‘Getalenteerd ventje'”Ik had hem de ronde ervoor pas voor het eerst bekeken. Wat mij toen opviel, was uiteraard dat het een getalenteerd ventje was, die van alles kon, maar ook redelijk onstuimig en onrustig was. En ook mentaal lang niet zo stabiel zoals hij later is geworden. Jan won die wedstrijd. Het was echt een junior tegen een gearriveerde tennisprof. Dat was mijn eerste kennismaking met Federer.”Voormalig proftennisser en huidig Davis Cup-captain Paul Haarhuis maakte regelmatig goede sier met de wedstrijden die hij tegen Federer speelde.”Als ik ergens op een club in Nederland kom, als totaal onbekend oudje voor die hele jonge tennissers, vertel ik altijd: ik heb in het verleden drie keer tegen zo’n Zwitser gespeeld die eigenlijk wel heel goed is – je kent ‘m wel: Federer – en daar heb ik drie keer van gewonnen. Dan gaan ze ineens heel goed naar me luisteren: o, die zal er dan wel verstand van hebben. Ik zeg er alleen nooit bij dat het in het dubbelspel was.”Nummer één van de wereldRoger Federer heeft in totaal 310 weken de wereldranglijst aangevoerd. Alleen Novak Djokovic kan met – tot nu toe – 373 weken betere cijfers overleggen.De toen 22-jarige Zwitser was op 2 februari 2004 voor het eerst de mondiale nummer één en werd pas na het recordaantal van 273 weken – op 18 augustus 2008 – afgelost.Haarhuis kan zich de jonge Federer ook nog wel heugen. “Ik herinner mij hem van de begintijd vooral als een heel vriendelijke en ongelooflijk leuke jonge gast die op de tour kwam. Maar met wapens, met ballen waarvan je zegt: ongelooflijk dat-ie die nog zo tevoorschijn tovert. We hadden wel het gevoel dat die jongen echt iets speciaals kon. Maar tien grandslams had ni …
Lees verder…….

Written By
Sky