x
Thesportsnewz

Geen eilandjes, maar samen trainen: Nederlands mannentennis blijft groeien

Geen eilandjes, maar samen trainen: Nederlands mannentennis blijft groeien
  • PublishedFebruary 2, 2024

NOS Sport•vandaag, 06:19

Franklin Stoker

Franklin Stoker

Nederlands mannentennis blijft groeien: ‘Komst trainingscentrum belangrijk geweest’

Het recente grandslamdebuut van Jesper de Jong op de Australian Open heeft aangetoond dat het Nederlandse mannentennis in de breedte sterker wordt. Het is een nieuw signaal dat de huidige generatie spelers, met Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp als vaandeldragers, op de goede weg is.

Het succes van De Jong is namelijk ook het succes van de komst van het nationale trainingscentrum in Amstelveen in 2019. “Dat heeft een heel positieve invloed gehad”, zegt Botic van de Zandschulp in aanloop naar de Davis Cup-ontmoeting van Nederland met Zwitserland in Groningen.

“We trainden daarvoor in Almere, maar daar had je gewoon veel minder tot je beschikking. De faciliteiten in Amstelveen zijn top. Het heeft een bepaalde aantrekkingskracht waardoor je meer met elkaar wilt trainen.”

Doorbraak, anderen volgen

Van de Zandschulp brak in 2021 door met een kwartfinaleplaats op de US Open en Griekspoor won in hetzelfde jaar acht challengers (toernooien op het tweede profniveau). Beiden debuteerden bovendien in dat jaar in de tophonderd, een prestatie die bij vrijwel elke beginnende proftennisser op zijn of haar bucketlist staat.

Ze lieten hun trainingsmaatjes zien dat je groot moet durven dromen. Gijs Brouwer (2022), Tim van Rijthoven (2022) en De Jong (2024) debuteerden daarna op een grandslamtoernooi. Van Rijthoven liet met een ATP-titel in Rosmalen en vierde ronde op Wimbledon zien het spoor van Griekspoor en Van de Zandschulp nadrukkelijk te volgen.

De Brabander is echter momenteel herstellende van een zware elleboogblessure, die hem al twaalf maanden aan de kant houdt.

ITF

“Ik heb de afgelopen jaren veel met Tallon, Gijs, Tim en Jesper getraind”, aldus Van de Zandschulp. “Als je veel met elkaar traint, maak je elkaar beter. Ze zullen ook denken: ik kan ook naar dat niveau toe.”

Het is een situatie waar Davis Cup-captain Paul Haarhuis met veel tevredenheid naar kijkt. “Ze zijn op een positieve manier elkaars concurrenten. Dat is, denk ik, een ontzettend belangrijk ingrediënt geweest van waar we nu met het mannentennis staan.”

“Een ander onderdeel is dat ze elkaar het succes ook gunnen”, weet Haarhuis. “Ze staan natuurlijk liever dertigste van de wereld als nummer drie van Nederland dan zestigste als nummer één van Nederland. Het klinkt logisch, maar zo werkt het …
Lees verder…….

Written By
Sky