x
Thesportsnewz
Uncategorized

Op Silverstone komen historie en commercie samen

Op Silverstone  komen historie en commercie samen
  • PublishedJuly 4, 2022

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Luister naar

Reportage

Silverstone Bij de Grote Prijs van Groot-Brittannië draait het om veel meer dan de Formule 1. Het raceweekend op Silverstone is één groot festival voor de honderdduizenden toeschouwers.

Sam de Voogt

3 juli 2022 om 22:32

Leestijd 6 minuten

Foto boven: Lewis Hamilton(Mercedes, links) met in zijn kielzog Sergio Pérez (Red Bull). Foto’s Peter Cziborra / Reuters

Het hele weekend heeft de zweefmolen pal naast de Wellington Straight van het circuit van Silverstone non-stop volgezeten, evenals de botsautootjes ernaast. Voor de bar verderop moest je aansluiten in de rij.Maar nu bungelen de stoeltjes van de zweefmolen in de wind, staan de botsautootjes stil en ben je bij de bar direct aan de beurt. Voor het grote scherm dat boven alle voorzieningen uittorent, zit een familie in klapstoeltjes op het gras. Een moeder maant haar dochter haar blik op het scherm te richten. Opletten, de race gaat beginnen.De start van de Grote Prijs van Groot-Brittannië is spectaculair. Terwijl Max Verstappen vanaf positie twee Carlos Sainz passeert, raken daarachter verschillende auto’s elkaar. De wagen van Zhou Guanyu glijdt op zijn kop in een vonkenregen op volle snelheid door de grindbak richting een barrière van banden. Vlak daarvoor haakt de auto in het zand en wordt over de barricade gelanceerd. Tussen het hek dat het circuit scheidt van de tribunes en de bandenstapel, komt de Chinees ondersteboven tot stilstand.Op het grasveld naast de zweefmolen blijven de toeschouwers ontsteld en in verwarring achter. De race wordt tijdelijk gestaakt. Terwijl iedereen wacht op nieuws over Guanyu, wendt een meisje haar blik af en staat op. Ze neemt een aanloop en maakt een radslag.Much more than a race. Zo prezen de organisatoren de Britse grand prix op het circuit van Silverstone aan. Op het Engelse platteland ten noordwesten van Londen kwamen tijdens het raceweekend meer dan 400.000 toeschouwers – een record. -Naast het circuit kwamen verschillende groepen fans samen. De hardcore liefhebbers liepen kriskras tussen families met kleine kinderen die het weekend als een uitje zagen. Er waren opvallend veel jongvolwassen racefans – een nieuwe generatie die via de Netflix-serie Drive to Survive de Formule 1 zijn gaan volgen en wel zin hebben in een paar leuke dagen. Aan Stuart Pringle, de directeur van het circuit, de opdracht het iedereen naar de zin te maken. „Zelfs de hardcore fans komen hier niet om drie dagen lang alleen maar races te bekijken”, zegt Pringle. „Mensen willen ook wat eten en drinken, en vermaak naast de baan. Het is mijn taak om ze dat drie dagen lang twaalf uur per dag te bieden.”Het weekend heeft veel weg van een festival. Rondom het circuit verblijven duizenden mensen in campers en tentjes op uitgestrekte grasvelden en weilanden. Op de Silverstone Golf Club zijn de fairways even niet bespeelbaar door campers, tot zover het oog reikt. De eigenaren van de golfclub zullen het vernielde gras voor lief nemen – elke kampeerder betaalt minimaal 200 pond (232 euro) voor een paar overnachtingen tijdens het raceweekend. Zelfs een aantal coureurs, onder wie Max Verstappen, verblijven in motorhomes die naast het asfalt zijn neergezet. Zo vermijden ze elke ochtend de files op de smalle wegen rondom Silverstone. Een enkeling verblijft wel in een hotel en laat zich met helikopter op een grasveld op het middenterrein afzetten.

De Alfa Romeo van de Chinese coureur Zhou Guanyu na de crash in de beginfase van de Grote Prijs van Groot-Brittannië.
Foto Ben Stansall / AFP

Historie van de motorsportOm alle fans te vermaken wordt er volop ingespeeld op de historie van de Britse motorsport. Op Silverstone vond in 1950 de eerste race in het wereldkampioenschap Formule 1 plaats. Sindsdien heeft er altijd een Britse grand prix op de kalender gestaan. „Het heeft ervoor gezorgd dat we een loyale fanbase hebben”, zegt Pringle.De band tussen de Britten en motorsport gaat verder dan alleen dit circuit. Op 65 kilometer ten noorden van Silverstone, op een uurtje rijden van het centrum van Londen, ligt de moeder aller racecircuits. Brooklands was in 1907 de eerste baan die werd neergelegd met als enige doel om te racen. Op het hoogste punt van een met mos overgroeide kombocht is het eenvoudig voor te stellen hoe hier vroeger racewagens zich met grote snelheid richting het lange rechte eind slingerden. Nu zouden de coureurs er niet ver meer komen. De kraters in het asfalt zijn zo groot dat de wielstangen van de auto’s zouden breken.De Formule 1 is in grote mate schatplichtig aan de Britse motorsporthistorie. Omdat de Britse mecaniciens en ingenieurs die hard nodig waren tijdens de twee wereldoorlogen na die periodes werkloos raakten, gingen ze snelle auto’s bouwen en met elkaar racen op de militaire vliegvelden die buiten gebruik waren geraakt. Zo ontwikkelde de lokale motorsportindustrie zich tot de grootste ter wereld; zo’n veertigduizend mensen zijn erin werkzaam. Zeven van de tien Formule 1-teams hebben hun fabriek of thuisbasis in een straal van enkele tientallen Engelse mijlen van Silverstone staan, in een gebied dat Motorsport Valley wordt genoemd. Niet alleen de Britse teams – Williams, McLaren en Aston Martin – maar ook het Duitse Mercedes, het Amerikaanse Haas, het Franse Alpine en het Oostenrijkse Red Bull. James Key, technisch directeur van McLaren, herinnert zich hoe zijn vader hem in 1986 meenam naar Silverstone voor zijn eerste race. „Het is een speciale herinnering die ik koester. En de atmosfeer is nog altijd net zo geweldig als toen, met al die kampeerders, barbecues en biertjes. Al ben ik als Brit natuurlijk een beetje bevooroordeeld.”Hij is niet de enige. De Britten zijn niet wars van chauvinisme. Overal wappert de Union Jack – de Britse vlag. Overal is de oranje pet van McLaren te zien, het team waarvoor de Brit Lando Norris rijdt.

Britse en Nederlandse fans op Silverstone.
Remko de Waal / ANP

Zonder twijfel de populairste coureur is Lewis Hamilton, de zevenvoudig wereldkampioen. Overal waar hij komt wordt hij toegejuicht. Dat zijn aanhangers de uitkomst van het afgelopen Formule 1-seizoen nog niet zijn vergeten, blijkt als ze Verstappen zien. Het hele weekend wordt de Nederlandse wereldkampioen uitgejouwd, overigens tot woede van Hamilton en zijn teambaas bij Mercedes Toto Wolff. Verstappen haalt er zijn schouders over op: „Ik vind het geweldig om op dit circuit te rijden en hier te zijn. Dat sommigen mij niet mogen, kan me niet schelen.”Britse artiestenOp zondag is de historie weer volop aanwezig als de coureurs voor de start van de wedstrijd in klassieke raceauto’s over Silverstone worden gereden. Vlak daarvoor heeft viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel met de auto waarin de Brit Nigel Mansell in 1992 wereldkampioen werd, een paar rondjes over het …
Lees verder…….

Written By
Henry